Het Muiderslot

Muiden
Muiderslot september 2007

Het Muiderslot is een heerlijk uitstapje voor het hele gezin. Dit goed onderhouden Middeleeuws kasteel neemt je mee naar de gloriedagen van de ridders en prinsessen.

Je kunt een rondleiding of audiotoer volgen door de belangrijkste vertrekken van het kasteel en zo leer je hoe het leven er op het kasteel heeft uitgezien. Om het kasteel zijn ook de kasteeltuinen en het binnenplein waar van alles te ontdekken is. Zo kun je een bezoek brengen aan de valkenier en kun je bij het waterschild alles te weten komen over het strategisch gebruik van het water in de verdedigingslinie.

Regelmatig zijn er extra activiteiten zoals een concert, workshop, een riddergevecht of een safari door de tuin. Voor kinderen is er een speciale speurtocht door het kasteel en de tuinen met leuke opdrachten.

Korte geschiedenis van het Muiderslot

De eerste stenen bebouwing op de plek van het Muiderslot werd gebouwd rond 1285 in opdracht van Graaf Floris V. Deze werd in 1296 ontvoerd en vermoord door zijn eigen edelen. Het kasteel werd verwoest en pas vanaf 1370 werd het huidige kasteel gebouwd en later nog versterkt.

Het slot werd doorgaans bewoond en in de tijd van de Franse overheersing diende het als kazerne van het leger. Later raakte het kasteel in verval en in 1825 werd het kasteel van de sloop gered. Sinds 1878 een rijksmuseum en monument en behoort het slot tot een van de best bewaarde kastelen.

Fort Pampus

Een bezoekje aan het Muiderslot kun je nog combineren met een trip naar het nabijgelegen Fort Pampus. Je kunt met de veerdienst die vlakbij het kasteel aanmeert meevaren naar Pampus.

Schoolreisje

Een leuk en leerzaam schoolreisje kan zeker bij het Muiderslot. Daarbij werkt het Muiderslot samen met leuke andere parken waardoor je een combinatie kunt maken met bijvoorbeeld Linnaeushof. Groepen komen in aanmerking voor een aantrekkelijke korting en ook een lunch is te reserveren.